serwer nas - wolne otwieranie

Masz jakiś problem lub pytanie? Pisz! Spróbujemy pomóc
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat
Underlay
User
Awatar użytkownika
Dołączył: 19 paź 2018
Pochwały: 54
Ostrzeżenia: 1/3
Diamenty: 142
Posty: 837
Skąd: u was tyle agresji?

serwer nas - wolne otwieranie

Post #1 Wysłany: 12 wrz 2019 14:57

czesc, mam kilka kompów (win10 oraz win7), które otwierają pliki znajdujące się na serwerze nas - wszystko ladnie smiga. Natomiast jeden delikwent (win7) postanowił, ze zrobi mi psikusa i otwiera te pliki strasznie wolno ok. 1 minuty?!
Co może byc przyczyną? Może wyłączona jest jakaś usługa/funkcja? Nas to Zyxel NAS326

Pani Reklama
Reklama
Awatar użytkownika
Dołączył: 14 wrze 2018
Diamenty: 802
Poziom: 30

Reklama
taragyren
User
Dołączył: 12 maja 2019
Pochwały: 18
Posty: 248

Post #2 Wysłany: 12 wrz 2019 15:59

A w jaki sposób ten komputer łączy się z NASem?

Underlay
User
Awatar użytkownika
Dołączył: 19 paź 2018
Pochwały: 54
Ostrzeżenia: 1/3
Diamenty: 142
Posty: 837
Skąd: u was tyle agresji?

Post #3 Wysłany: 13 wrz 2019 8:34

Przez przewód od neta. Z ciekawości odłączyłem tego kompa i podłączyłem innego by sprawdzić gdzie szukać problemu no i ten podłączony działa bez zarzutu. Czyli można stwierdzić, że to wina kompa. Może po prostu karta sieciowa w tym kompie jest starszej wersji i stąd te problemy. Jeszcze przeinstaluje stery do karty sieciowej, może to coś pomoże.

abonentka
User
Dołączył: 16 sie 2019
Pochwały: 17
Diamenty: 6
Posty: 105

Post #4 Wysłany: 13 wrz 2019 9:05

Szansa, że sterowniki mają cokolwiek z tym wspólnego jest nikła. No chyba, że właśnie zainstalowałeś jakąś nową kartę sieciową.

To raczej problem z Windows 7. :wall:

Czy jeżeli wśród pozostałych komputerów są też takie z Windows 7, to czy mają one więcej pamięci?

Czy możesz sprawdzić na stronie producenta jakie wersje SMB obsługuje Twój NAS?

Czy Twój NAS ma jakiekolwiek ustawienia dotyczące SMB?


Abo.

Autor postu otrzymał pochwałę

Underlay
User
Awatar użytkownika
Dołączył: 19 paź 2018
Pochwały: 54
Ostrzeżenia: 1/3
Diamenty: 142
Posty: 837
Skąd: u was tyle agresji?

Post #5 Wysłany: 13 wrz 2019 9:28

Tak, jest komp z win7 i na nim wszystko ladnie dziala. Masz na mysli czy ma więcej pamięci Ram? Szczerze to nie wiem, musiałbym sprawdzic.
A moj nas obsluguje SMB v2.

abonentka
User
Dołączył: 16 sie 2019
Pochwały: 17
Diamenty: 6
Posty: 105

Re:

Post #6 Wysłany: 13 wrz 2019 9:51

Underlay pisze:
13 wrz 2019 9:28
Tak, jest komp z win7 i na nim wszystko ładnie działa. Masz na myśli czy ma więcej pamięci Ram? Szczerze to nie wiem, musiałbym sprawdzić.
A mój nas obsługuje SMB v2.
Zapewne 2.1, skoro napisałeś że "wszystko ładnie śmiga". A konkretnie to jakie uzyskujesz wartości przy zapisie i odczycie bardzo dużych plików? Najlepiej przetestować z plikami większymi niż pamięć RAM, czyli 10-20GB. Ale to później.

Tak chodzi mi o RAM w komputerach z Windows 7. Sprawdź też poproszę jaką one mają wielkość pliku wymiany (to jest akurat mało istotne, ale kto wie) i czy jest on ustawiony jako stały, czy jako dynamiczny.

Czy Twój NAS ma jakiekolwiek ustawienia dotyczące SMB?


Abo.

Autor postu otrzymał pochwałę

Underlay
User
Awatar użytkownika
Dołączył: 19 paź 2018
Pochwały: 54
Ostrzeżenia: 1/3
Diamenty: 142
Posty: 837
Skąd: u was tyle agresji?

Post #7 Wysłany: 13 wrz 2019 10:20

Ram w niedziałającym kompie to 2 GB, pamięc wirtualna (pliki stronicowania) 2004 MB.
Ram w działającym kompie to 4 GB, pamiec wirtualna 3948 MB.
Oba kompy mają zaznaczoną opcje automatycznie zarzadzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków.
A w moim nasie nigdzie nie moge znaleźć informacji o smb.

abonentka
User
Dołączył: 16 sie 2019
Pochwały: 17
Diamenty: 6
Posty: 105

Post #8 Wysłany: 13 wrz 2019 20:57

Nie jestem specjalistką od Windows, a tylko trochę się znam się na niektórych aspektach pracy z Windows dlatego, że muszę...

Wiele struktur w Windows nie jest stałych, a ich rozmiar zależy od wielkości RAM. Moim zdaniem masz na swoim NAS teraz więcej czegoś tam. Nie wiem czy folderów, czy plików - zapewne jednego i drugiego. Zgaduję, że gdy komputer się łączy z NAS i robi początkowe wyliczenie tego co ma Tobie pokazać, to akurat mu braknie miejsca w jakiejś tam strukturze. Efekt widzisz. Aha, wystarczy aby to przekroczenie było o jeden bajt, folder, plik - nieważne, istotne, że coś się nie mieści.

Domyślam się, że jest tak iż otwieranie folderu znajdującego się na NAS-ie jest powolne. Potem wszystkie operacje w danym folderze są OK, ale jeżeli zmienisz folder to zwykle znowu jest problem.

Nie mam zielonego pojęcia, czy coś można zmienić manipulując w rejestrze, prawdopodobnie tak. Ale uważam, że 2GB RAM to już za mało na cokolwiek i gdy w jednym miejscu dodasz, to w innym zapewne zabraknie.

Windows 10 ma lepszą implementację SMB. Nawet jeśli w użyciu jest tylko SMB 2.x. (Ale Microsoft zaleca 4GB RAM dla Windows 10, a ja 8GB...)


Abo.


P.S.
Ciekawa jestem prędkości, bo sama sobie złożyłam NAS-a...

jackobi7
User
Dołączył: 10 gru 2018
Posty: 1

Post #9 Wysłany: 14 wrz 2019 9:09

Sprawdź, czy nie masz włączonych Jumbo frames, których karta sieciowa w tym komputerze może nie chcieć dobrze obsługiwać.

abonentka
User
Dołączył: 16 sie 2019
Pochwały: 17
Diamenty: 6
Posty: 105

Re:

Post #10 Wysłany: 14 wrz 2019 9:33

jackobi7 pisze:
14 wrz 2019 9:09
Sprawdź, czy nie masz włączonych Jumbo frames, których karta sieciowa w tym komputerze może nie chcieć dobrze obsługiwać.
W normalnej sieci jumbo frames powinny być zawsze i wszędzie wyłączone.

A co najważniejsze, ustawienie w sterowniku karty za to odpowiedzialne się samo by nie przełączyło, nie ma takiej opcji.


Abo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat