Internet

szybki, modem/router

Masz jakiś problem lub pytanie? Pisz! Spróbujemy pomóc
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat
gitala
User
Dołączył: 10 gru 2018
Posty: 36

Internet

Post #1 Wysłany: 11 lip 2019 17:59

Obecnie mam u siebie neostradę (orange) wersja z routerem, połączenie z pc przez kabel.
Internet 10mb/s, pobieranie przy ,,dobrych wiatrach'' to 900-1000 KB/s.
Znajomy kiedyś mi pokazywał jakiś modem przenośny czy coś w tym stylu, pobieranie miał kilka-kilkanaście razy większe niż ja tylko już nie pamiętam ile za to płacił itd.
Nie zależy mi, aż tak na przenośnym urządzeniu z netem. Szukam czegoś co będzie śmigać szybciej niż mój obecny, a opłata miesięczna nie będzie jakaś wygórowana.

Pani Reklama
Reklama
Awatar użytkownika
Dołączył: 14 wrze 2018
Diamenty: 802
Poziom: 30

Reklama

Wysłany: Przed chwilą

kingston
Elite user
Awatar użytkownika
Dołączył: 14 lut 2019
Pochwały: 301
Ostrzeżenia: 2/3
Diamenty: 100
Posty: 2145

Post #2 Wysłany: 11 lip 2019 18:10

@gitala Jeśli masz w pobliżu stację bazową Orange to możesz liczyć na jakieś 50mbps bez problemu na magicznym modemie LTE z jakimś pakietem netu, np. za 300zł dostaniesz teraz w Orange 1TB plus no limit na rozmowy na cały rok. A da się to załatwić nawet nieco taniej, w granicach 250-260zł (było już tym na forum). Jeśli stację masz dalej niż 1.5-2km to może się udać 30-35mbps, a jak jeszcze dalej to 20mbps. No chyba, że założysz dodatkowo antenę kierunkową o dużej sprawności. Takie są realia mniej więcej.

Wszystko zależy od twojego apetytu na transfer bo net mobilny to zawsze jakieś ograniczenie w tym kierunku. Neta z Orange najłatwiej przetestujesz kupując starter Orange Free za parę groszy - gratis 50 czy też nawet 100GB na 14 dni.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2019 18:12 przez kingston, łącznie zmieniany 1 raz.
Projekt trackera dla użytkowników DW - dyskusja i ankieta - sprawdź!
"Prawda jest mową nienawiści dla tych, co mają coś do ukrycia" -- G. Orwell

djmartin1981
VIP
Dołączył: 01 lis 2018
Pochwały: 115
Ostrzeżenia: 1/3
Diamenty: 166
Poziom: 2
Posty: 273

Post #3 Wysłany: 11 lip 2019 18:11

mialem neo, realnie chodzil 12 do 16 aleeeee zrywal polaczenie ok 20x na dobe. BOK nie chcial mi pomoc wiec zrezygnowalem z neo, tel stacjonarnego i 3 komorek orange. aktualnie mam lte no limit z tmobile. place 69zl (umowa z 2018r) i nie mam zadnych limitow. predkosc rozna, nigdy ponizej 25. zdarza sie ze i jest 60. nie ma zrywania polaczen. jestem bardzo zadowolony.
i7 7700HQ, 16gb, 1050ti 4gb, ssd+4tb, W10

kingston
Elite user
Awatar użytkownika
Dołączył: 14 lut 2019
Pochwały: 301
Ostrzeżenia: 2/3
Diamenty: 100
Posty: 2145

Post #4 Wysłany: 11 lip 2019 18:14

I kolejny raz ostrzegam przed netem z TM - nie wierz w tą bajkę - każdemu działa inaczej, niektórym transfer siadł do 5-10mbps, ping 120ms, a umowa na 24 miesiące i to wcale nie wychodzi tanio poza tym - w 2 lata wydasz 1700zł, a gwarancji jakości tego neta żadnych. Znacznie taniej wyszłoby ci kupować pakiety 1TB w Orange - możesz mieć co parę miesięcy świeży TB za te abonamenty w TM i przynajmniej jakość, a nie ściemę marketingową.

Co do zrywania to wystarczyło na początek wymienić splitter za 10zł bo często siadają i robią zakłócenia. W najgorszym wypadku zarządać zmiany pary miedzianej i przecrossowania łącza na innym porcie w centrali. No chyba, że kiepskie kable w okolicy bo np. izolacja marna, bywa, to już nic się nie poradzi, ale szczerze wątpię bo to sporadyczne przypadki i zawsze się jakaś lepsza para znajdzie.

Dodano po 1 godzinie 15 minutach 5 sekundach:
A tu jest temat o tym necie z Orange, zapomniałem dodać, że do 1TB są jeszcze bonusy za doładowania plus nolimit na rozmowy na cały rok:

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść
Projekt trackera dla użytkowników DW - dyskusja i ankieta - sprawdź!
"Prawda jest mową nienawiści dla tych, co mają coś do ukrycia" -- G. Orwell

djmartin1981
VIP
Dołączył: 01 lis 2018
Pochwały: 115
Ostrzeżenia: 1/3
Diamenty: 166
Poziom: 2
Posty: 273

Post #5 Wysłany: 11 lip 2019 22:25

Post został ukryty, ponieważ łamał regulamin.
i7 7700HQ, 16gb, 1050ti 4gb, ssd+4tb, W10

gitala
User
Dołączył: 10 gru 2018
Posty: 36

Post #6 Wysłany: 12 lip 2019 12:01

Nie mam właśnie stacji bazowej Orange w pobliżu. Czasami mój internet ma jakieś ,,problemy''. Czasami mój obecny net zrywa połączenie lub mam duży ping/lagi i przy jakichś gierkach multi jest to dosyć irytujące.
No dobra ale ja szukam jakiejś wersji z urzrądzeniem mobilnym lub routerem stacjonarnym, co polecacie?

kingston
Elite user
Awatar użytkownika
Dołączył: 14 lut 2019
Pochwały: 301
Ostrzeżenia: 2/3
Diamenty: 100
Posty: 2145

Post #7 Wysłany: 12 lip 2019 13:23

Nikt nie mówi, że na podwórku masz mieć stację bazową. Niemożliwe, żeby nic nie było w okolicy. Podstawowa sprawa to modem LTE na USB lub router z LTE. Musisz się zdecydować na początek ile chcesz na to wydać i czy zależy ci na necie mobilnym na jednym kompie czy chcesz do niego podłączyć więcej sprzętu. Oraz czy w ogóle musi to być mobilne czy będziesz korzystać na miejscu.

@djmartin1981 Jesteś wulgarny i nie masz żadnych argumentów jak widać. A na próbę to wszystko działa, zwłaszcza w TM. Okres próbny się kończy i zaczynają się jazdy. W necie aż huczy od tego, więc nie udawaj mądrali bo ja jestem obiektywny, a ty niestety nie. W Orange na kartę nie potrzebne są okresy próbne bo wszystko działa po prostu - gość bierze starter za 5-10zł, odpala modem i wie czy i jak mu działa. A nie wciskanie kitu na umowie 2-letniej i "przeciążony nadajnik" pół roku później i jęczenie, że jak 2 osoby oglądają jutuba w HD to nie da się poczty sprawdzić. A to wszystko za jedyne 69zł/mc. Za tyle to on sobie może kupić 1TB co kilka miesięcy w Orange i bez żadnej umowy. A przy okazji zgarnie no limit na gadanie. Jest lepsza oferta? Nie ma, więc po co ta rozmowa dalej?

A Trojan10 to oczywiście syf i podtrzymuję to. Mam argumenty w przeciwieństwie do ciebie, które jasno wyłożyłem - przede wszystkim totalna szpiegoza na kompie na którą użytkownik wyraża zgodę akceptując licencję. Po drugie chora Cortana - pseudo sztuczna inteligencja. No i ten cały kolorowy interfejs jak dla 6-latków. Aktualizacje wymuszające restart co chwila. Przeciętny użytkownik nie umie z tym nic zrobić i męczy się, ale nadal uważa, że jest wśród najlepszych. Współczuję. Wydaje mi się, że wystarczy argumentów. A twoje są jakie? Gierka X lepiej działa bo wspiera DX12? Coś jeszcze? To na razie.
Projekt trackera dla użytkowników DW - dyskusja i ankieta - sprawdź!
"Prawda jest mową nienawiści dla tych, co mają coś do ukrycia" -- G. Orwell

gitala
User
Dołączył: 10 gru 2018
Posty: 36

Re:

Post #8 Wysłany: 18 lip 2019 15:48

kingston pisze:
12 lip 2019 13:23
Nikt nie mówi, że na podwórku masz mieć stację bazową. Niemożliwe, żeby nic nie było w okolicy. Podstawowa sprawa to modem LTE na USB lub router z LTE. Musisz się zdecydować na początek ile chcesz na to wydać i czy zależy ci na necie mobilnym na jednym kompie czy chcesz do niego podłączyć więcej sprzętu. Oraz czy w ogóle musi to być mobilne czy będziesz korzystać na miejscu.

@djmartin1981 Jesteś wulgarny i nie masz żadnych argumentów jak widać. A na próbę to wszystko działa, zwłaszcza w TM. Okres próbny się kończy i zaczynają się jazdy. W necie aż huczy od tego, więc nie udawaj mądrali bo ja jestem obiektywny, a ty niestety nie. W Orange na kartę nie potrzebne są okresy próbne bo wszystko działa po prostu - gość bierze starter za 5-10zł, odpala modem i wie czy i jak mu działa. A nie wciskanie kitu na umowie 2-letniej i "przeciążony nadajnik" pół roku później i jęczenie, że jak 2 osoby oglądają jutuba w HD to nie da się poczty sprawdzić. A to wszystko za jedyne 69zł/mc. Za tyle to on sobie może kupić 1TB co kilka miesięcy w Orange i bez żadnej umowy. A przy okazji zgarnie no limit na gadanie. Jest lepsza oferta? Nie ma, więc po co ta rozmowa dalej?

A Trojan10 to oczywiście syf i podtrzymuję to. Mam argumenty w przeciwieństwie do ciebie, które jasno wyłożyłem - przede wszystkim totalna szpiegoza na kompie na którą użytkownik wyraża zgodę akceptując licencję. Po drugie chora Cortana - pseudo sztuczna inteligencja. No i ten cały kolorowy interfejs jak dla 6-latków. Aktualizacje wymuszające restart co chwila. Przeciętny użytkownik nie umie z tym nic zrobić i męczy się, ale nadal uważa, że jest wśród najlepszych. Współczuję. Wydaje mi się, że wystarczy argumentów. A twoje są jakie? Gierka X lepiej działa bo wspiera DX12? Coś jeszcze? To na razie.
Więc ostatecznie co polecić?

Aramil
VIP
Dołączył: 30 wrz 2018
Pochwały: 359
Posty: 923

Re: Re:

Post #9 Wysłany: 18 lip 2019 18:16

gitala pisze:
18 lip 2019 15:48
Więc ostatecznie co polecić?
Skoro czasami grywasz online to zdecydowanie tylko stałe łącze (w tym wypadku inne niż Neostrada skoro ma humory).

Ale jeśli rzeczywiście nijak nie masz jak podpiąć się gdzie indziej to pozostaje zrobić test na żywo na prepaidzie. Operatorom i ich "testerom" nie ma co wierzyć.
1. Kup sobie prepaid z dowolnej sieci.
2. Postaw telefon w miejscu z możliwie dobrym widokiem na pobliski BTS (najlepiej w oknie na piętrze, balkonie, etc). Na dole wrzucam linka do mapy, idealnie jeśli uda Ci się bezpośrednio wypatrzeć wieżę w tym kierunku - od takiej warto zacząć nawet jeśli nie jest najbliższa.
3. Pobierz plik 300-500MB z dobrego serwera, obserwuj czy transfer jest w miarę stabilny (np. Netlimiterem), zmierz czas, wylicz średni transfer.
4. Pograj z godzinę w coś czułego na zakłócenia (polecam Overwatch, reaguje chyba nawet na plamy na księżycu :P )
5. Na pół godziny (albo i całość) grania odpal sobie w tle jakiegoś youtube'a w 480p
6. Jeśli mogłoby być lepiej, to przestaw telefon tak, żeby dobrze widział kolejny BTS, powtórz punkty 3-5.
7. Oceń czy wyniki Cię satysfakcjonują. Jeśli tak, to powtórz punkty 3-5 jeszcze parę razy (co najmniej w godzinach: 12-13, 16-17, 21-22 oraz w Twoim najczęściej "granym" okresie).
8. Jeśli jest za słabo - wróć do punktu 1 z innym operatorem. Jeśli jest ok, szukaj oferty u tego operatora.
Jako sprzęt polecam cokolwiek co ma złącze antenowe i antenę kierunkową (np. 6119 od Cyberbajtu). Fajną opcją jest routerek Mikrotika z modemem na USB, ale to wymaga konfiguracji, więc u Ciebie pewnie lepiej sprawdzi się coś stricte domowego.

Mapa z BTSami:
Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść

mongrado
VIP
Awatar użytkownika
Dołączył: 20 paź 2018
Pochwały: 38
Diamenty: 54
Posty: 167

Post #10 Wysłany: 20 lip 2019 1:20

@gitala , poszukaj na lokalnych grupach facebookowych tematów o internecie. Jest bardzo prawdopodobne, że w twojej okolicy będą inni dostawcy, m.in. ze światłowodem i może da się do nich podłaczyć jakoś razem z sąsiadami. Poszukaj, bo co kabel to kabel :)

mayster750
User
Dołączył: 26 lis 2018
Pochwały: 6
Diamenty: 40
Posty: 55

Post #11 Wysłany: 20 lip 2019 19:49

Ja mam T-Mobile 60MB/s i faktycznie mam 50-60MB/s i działa stabilne koło nowego sącza.

santaclous
User
Awatar użytkownika
Dołączył: 23 mar 2019
Pochwały: 13
Diamenty: 58
Posty: 89

Post #12 Wysłany: 20 lip 2019 21:56

Jak mobilny to T-Mobile bez limitu.

Nie słuchaj tego fanboja Orange na kartę.

Na Orange tak samo jest masa negatywnych opini jak na T-Mobile. Play, Plus.

"T-Mobile ma już 8 tysięcy stacji LTE z agregacją pasma"

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść
Kup antenę kierunkową i będzie dobrze.

Sprawdź też lokalnych dostawców internetu radiowego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat