jak włączyć wirtualizaję ??

Postów: 17
Sashimo
Avatar

Dołączył: 28 paź 2018

Posty: 84

Diamenty: 7

chodzi o to że mój Bios jest stary i nie ma tam opcji zeby to włączyć

nazwa biosu

Wersja/data systemu BIOS American Megatrends Inc. E16GAIMS.105, 28.03.2012


Model systemu GE60 0NC


Reklama
Avatar

Dołączył: 25 cze 2020

Posty: 34

Diamenty: 543

Poziom konta: 30


pietrasos
Avatar

Dołączył: 06 paź 2018

Posty: 3425

Pochwały: 918

Diamenty: 28

Poziom konta: 20

jak w biosie tego nie włączysz, to nie właczysz w ogóle
ale jeśli masz jakiś system oemowy, np laptop, i nie ma dostępnej w biosie opcji włączania wirtualizacji, to przynajmniej sprawdź w windowsie, czy system domyślnie mimo to obsługuje funkcję wirtualizacji procesora jak w tym tutorialu - w menadżerze zadań
KOD: ZAZNACZ CAŁYMusisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść!
Spoiler

Musisz posłuchać, jeśli cię obchodzi to, kim na prawdę jesteś, po co tu jesteś i dokąd zmierzasz! Czy na prawdę myślisz, że jesteś z tego świata?
Chciej otwórzyć swój umysł i odrzuć wszystko, w co wierzyłeś do tej pory. Przebudźcie się!

Spoiler


Sashimo
Avatar

Dołączył: 28 paź 2018

Posty: 84

Diamenty: 7

przecież dałem screna gdzie pokazane jest ze wirtualizacja jest dostępna

ale nic sprawdziłem w menadżerze zadań pisze że jest wyłączona

a ak wygląda to u mnie w biosie strasznie mało opcji ;/

pietrasos
Avatar

Dołączył: 06 paź 2018

Posty: 3425

Pochwały: 918

Diamenty: 28

Poziom konta: 20

tamta fotka to informacja o technologiach procesora intel. widocznie nie mozesz używac wirtulizacji na tej maszynie, bo nie włączysz. aktualizowałeś bios?

Musisz posłuchać, jeśli cię obchodzi to, kim na prawdę jesteś, po co tu jesteś i dokąd zmierzasz! Czy na prawdę myślisz, że jesteś z tego świata?
Chciej otwórzyć swój umysł i odrzuć wszystko, w co wierzyłeś do tej pory. Przebudźcie się!

Spoiler


Sashimo
Avatar

Dołączył: 28 paź 2018

Posty: 84

Diamenty: 7

jak się aktualizuje biosa ?
brygada69
Avatar

Dołączył: 06 gru 2018

Posty: 736

Pochwały: 293

Diamenty: 348

Jaki masz komputer ? Na stronie producenta sprzętu powinna być nowa wersja biosu.
pietrasos
Avatar

Dołączył: 06 paź 2018

Posty: 3425

Pochwały: 918

Diamenty: 28

Poziom konta: 20

Sashimo pisze:
jak się aktualizuje biosa ?
sięgnij do dokumentacji na stronie producenta modelu twojego laptopa user manual, albo do książki użytkownika dołączonej do laptopa, jeśli ją masz i tam powinien być rozdział temu poświęcony, np bios update - aktualizacja biosu różnymi metodami i narzędziami. trzeba uważać, aby zrobić to dobrze, bo można sobie załatwić lapka na amen i będzie do kosza. dlatego należy zapoznać się dokładnie ze wszystkimi szczegółami, jak poprawnie to przeprowadzić i nie jest to bynajmniej trudne, ale dla kogoś, kto robi to 1 raz, to może zawiłe. najłatwiej można to przeprowadzić w windowsie przy użyciu aplikacji z narzedziami od producenta twojego lapka i tylko z jego strony trzeba je pobrać w wersji na windows

podpowiedziałbym linkami, ale nie znam twojego dokładnego modelu fabrycznego numeru produktu. zrób dużą fotkę z widocznymi informacjami z naklejki pod spodem lapka

Musisz posłuchać, jeśli cię obchodzi to, kim na prawdę jesteś, po co tu jesteś i dokąd zmierzasz! Czy na prawdę myślisz, że jesteś z tego świata?
Chciej otwórzyć swój umysł i odrzuć wszystko, w co wierzyłeś do tej pory. Przebudźcie się!

Spoiler


abonentka
Avatar

Dołączył: 16 sie 2019

Posty: 4277

Pochwały: 563

Diamenty: 38

@Sashimo Daj jeszcze zdjęcia BIOS-u z pierwszego i czwartego ekranu. - A.
Sashimo
Avatar

Dołączył: 28 paź 2018

Posty: 84

Diamenty: 7

RE: jak włączyć wirtualizaję ??
abonentka pisze:
@Sashimo Daj jeszcze zdjęcia BIOS-u z pierwszego i czwartego ekranu. - A.






Proszę bardzo może ktoś mi pomoże
matheo90
Avatar

Dołączył: 18 wrz 2018

Posty: 827

Pochwały: 70

Diamenty: 411

@Sashimo
Podaj model laptopa być może twój laptop nie obsługuje wirtualizacji lub po aktualizacji biosu odblokuje włączenie tej funkcji zazwyczaj jest ona w zakładce z procesorem jeżeli to wszystkie opcje jakie masz w advanced to nie masz możliwości włączenia tej opcji podaj model lapka może w którejś aktualizacja biosu dodaje wspomnianą opcje
pietrasos
Avatar

Dołączył: 06 paź 2018

Posty: 3425

Pochwały: 918

Diamenty: 28

Poziom konta: 20

@Sashimo jeżeli używasz od początku preinstalowany system windows 7, pobierz wersję biosu: 10F, Release Date: 2012-12-26.
zapoznaj sie z poradnikiem na poniższej stronie o aktualizacji BIOSu w trybie DOS, jeżeli w pobranym rozpakowanym zbiorze znajdują się 3 pliki, a w tym: flash.bat oraz afudos.exe
Spoiler

KOD: ZAZNACZ CAŁYMusisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść!
(!) w biosie w opcji Security powinienes mieć ustawioną opcję trybu obsługi BIOS mode na wartość Legacy bios & UEFI lub samo Legacy bios oraz wyłaczoną funkcję Secure Boot = Disable


natomiast, jeżeli masz preinstalwany system windows 8, pobierz wersję biosu: 514, Release Date: 2013-04-02
instrukcja aktualizacji BIOSu metodą EFI Shell, jaka należy wykonać dla pobranego zbioru, który powinien zawierać 3 pliki, a w tym flash.nsh oraz afuefix64.efi
Spoiler

KOD: ZAZNACZ CAŁYMusisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść!
(!) w biosie w opcji Security powinienes mieć ustawioną opcję trybu obsługi BIOS mode na wartość Legacy bios & UEFI lub samo UEFI mode oraz wyłaczoną funkcję Secure Boot = Disable


BIOS do pobrania ze strony producenta twojego modelu GE60 ONC znajduje się tu
Spoiler

KOD: ZAZNACZ CAŁYMusisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść!


(!) cokolwiek aktualizujesz, bios czy EC Firmware, miej podłaczonego lapka do zasilacza i głównego źródła zasilania

------ z źródła informacji forum msi ------
Spoiler

KOD: ZAZNACZ CAŁYMusisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść!

------
ps
jeżeli jesteś zainteresowany aktualizacją Firmware: EC biosu, zapoznaj się z poradnikiem
Spoiler

KOD: ZAZNACZ CAŁYMusisz się zalogować lub zarejestrować, aby zobaczyć zakodowaną treść!
EC jest to program obsługi sprzętu, nieco inny niż bios, ale podobnie sie go aktualizuje, jak bios dla systemu win7 z bootowalnego napędu usb z poziomu dosa. EC jest dla w7 i w8 tylko i aktualizacji EC Firmware przeprowadza się z poziomu Free DOS, jak w poradniku.
jeżeli już wcześniej przygotowałeś usb pendrive do ktualizacji biosu dla wersji win7, to wystarczy, abyś umieścił rozpakowane pliki zbioru z pobranym firmware na pendrive z FreeDOSem i wystartował lapka z pendrivea do DOSa i uruchomił plik ECALL.BAT. tylko nie pomyl się: jeden jest dla win7 a drugi dla win8. pliki z EC firmware są do pobrania na tej samej stronie co bios w zakładce Firmware. po pomyślnym wczytaniu programu firmware, nie zapomnij wykonać 3 ostatnie punkty 7-9 poradnika, mówiące o wyjęciu wtyczki zasilania oraz baterii na 15 - 30 sek

Musisz posłuchać, jeśli cię obchodzi to, kim na prawdę jesteś, po co tu jesteś i dokąd zmierzasz! Czy na prawdę myślisz, że jesteś z tego świata?
Chciej otwórzyć swój umysł i odrzuć wszystko, w co wierzyłeś do tej pory. Przebudźcie się!

Spoiler


Sashimo
Avatar

Dołączył: 28 paź 2018

Posty: 84

Diamenty: 7

Ja mam Windowsa 10

Model laptopa msi ge 60

pietrasos
Avatar

Dołączył: 06 paź 2018

Posty: 3425

Pochwały: 918

Diamenty: 28

Poziom konta: 20

@Sashimo jestes wreszcie

upewnij sie jaką masz wersję biosu i EC Firmware. otwórz np informacje o systemie

to aktualizujesz bios dla wersji 8. nie ma innego. także powinien kulać. kiedy pomyślnie wczytasz bios jak w poradniku metodą EFI Shell i windows sie odpali, to możesz następnie wczytać EC Firmware (dla win8), jeśli masz starsza wersję.

Musisz posłuchać, jeśli cię obchodzi to, kim na prawdę jesteś, po co tu jesteś i dokąd zmierzasz! Czy na prawdę myślisz, że jesteś z tego świata?
Chciej otwórzyć swój umysł i odrzuć wszystko, w co wierzyłeś do tej pory. Przebudźcie się!

Spoiler


pietrasos
Avatar

Dołączył: 06 paź 2018

Posty: 3425

Pochwały: 918

Diamenty: 28

Poziom konta: 20

@Sashimo jak znaleźć te informacje o wersji biosu i EC firmware

System Information
Spoiler

Musisz posłuchać, jeśli cię obchodzi to, kim na prawdę jesteś, po co tu jesteś i dokąd zmierzasz! Czy na prawdę myślisz, że jesteś z tego świata?
Chciej otwórzyć swój umysł i odrzuć wszystko, w co wierzyłeś do tej pory. Przebudźcie się!

Spoiler


Sashimo
Avatar

Dołączył: 28 paź 2018

Posty: 84

Diamenty: 7

ja mam

Wersja/data systemu BIOS American Megatrends Inc. E16GAIMS.105, 28.03.2012
Wersja SMBIOS 2.7
Wersja kontrolera osadzonego 255.255
pietrasos
Avatar

Dołączył: 06 paź 2018

Posty: 3425

Pochwały: 918

Diamenty: 28

Poziom konta: 20

Sashimo pisze:
Wersja kontrolera osadzonego 255.255
to jednak musi byc co innego. mam windows w wersji angielskiej i u mnie jest Embedded Controller Version i sugerowałem się, że pierwsze litery to skrót od EC firmware i musiałem się pomylić, bo ja także mam tą samą wersję 255.255, a to jest nie możliwe, bo mam zupełnie inna płytę główną w dodatku w desktopie, a nie w laptopie, więc Embedded Controller musi być co innego, niż EC Firmware. w necie znalazłem, że EC Firmware jest skrótem od Electronic Communications Firmware, a nie jak sądziłem Embedded Controller Firmware. sorki za pomyłkę.
jak włączysz laptop i się bootuje, to pierwsze co widzisz na ekranie to wersja biosu i EC Firmware. na ekranie mogą być pokazane inne jeszcze dane ale nie razem z wersja biosu płyty, np układ graficzny i wersja jego biosu; wersja kontrolera raid, jeśli jest włączony itd.. zatrzymaj ekran z danymi o wersji biosu i EC Firmware laptopa przyciskiem Pause/Break, abyś mógł spisać wersję i podać. wciśnięcie enter lub spacebar wyłączy pauzę ekranu

Musisz posłuchać, jeśli cię obchodzi to, kim na prawdę jesteś, po co tu jesteś i dokąd zmierzasz! Czy na prawdę myślisz, że jesteś z tego świata?
Chciej otwórzyć swój umysł i odrzuć wszystko, w co wierzyłeś do tej pory. Przebudźcie się!

Spoiler


abonentka
Avatar

Dołączył: 16 sie 2019

Posty: 4277

Pochwały: 563

Diamenty: 38

Co jest pod "System Information" w BIOS-ie (poniżej "SATA Information" ?


A.

P.S.
Zaczynam podejrzewać iż producent płyty głównej nie przewidział takiej możliwości.

Time: 0,0265s  |  Queries: 8  |  Memory Usage: 1.17 MiB